День святої Варвари

День святої Варвари

Довідка:У Православній Церкві День пам'яті святої Варвари  здійснюється 17 грудня, у Католицькій – 4 грудня.

    До того моменту, як я вирішила написати статтю, присвячену Дню святкування святої Варвари, я нічого не знала про цю Великомученицю. Всі мої знання зводилися до того, що у Ліванській Республіці День святої Варвари традиційно святкують 4 грудня (Barbara's Day). Цього дня діти Лівану одягають костюми та співають відповідних пісень (Barbara’s Songs). З яких міркувань вони це роблять – для мене залишалося таємницею. У бажанні знайти відповіді на свої запитання я звернулася до старшого покоління нової для мене країни (я відносно недавно переїхала до Лівану) і дізналася багато чого цікавого. Так Свята Варвара Іліопольська вважається заступницею від раптової смерті, що в християнстві, в більшості випадків, вважається покаранням, а саме смерть без покаяння та причастя. У Католицькій церкві вона входить до числа чотирнадцяти святих помічників. Ліванці вірять, що Свята Варвара (Барбара), переховуючись від римлян, змінювала своє обличчя, ось чому діти вдягають костюми цього дня. В День святої Варвари господині висаджують насіння пшениці на вологу вату і пророслі паростки використовуються як прикраси до Різдва, в пам'ять про легенду, згідно з якою під час втечі святої Варвари від переслідувачів сталося диво: пшениця на полях миттєво виростала, покриваючи її сліди.

     Жінки-християнки Лівану 4 грудня готують традиційне блюдо: «бурбару». Готується воно із вареного зерна пшениці, сім’я гранату, ізюму, анісу і цукру. Схоже на різдвяну кутю. Ще одним традиційним блюдом цього дня є «атаїф» (готується відповідне тісто (аналог нашого тіста для вареників, але трішки «забитіше», бо в Лівані вареники не варять, а жарять («сам бусік»)), яке наповнюється волоськими горіхами або аштою). Дехто пече в цей день коржі з горіхами або сиром.  Потім цими смаколиками пригощають перевдягнутих дітей, які ходять від дому до дому і співають спеціальних пісень, в яких прославляють Великомученицю Варвару (Барбару). Ось так весело проходить  Barbara's Day в Лівані.

     В Україні святкування Дня святої Варвари припадає на 17 грудня. Проживши 24 роки в Україні (в південній її частині) я ніколи не бачила, щоб хтось святкував день Святої Варвари. Але неодноразово чула, як мама та бабуся оперують народними прикметами, пов’язаними з цим днем:  «Варвара ночі урвала, а дня приточила»,  «Якщо в грудні на Варвари болото, то буде зима красна, як золото» або  «Прийшла Варюха – гляди ніс та вуха», тощо. Проте, у відповідній обрядовій літературі знайшла таку інформацію: «...святкують День святої Варвари й українці. Щоправда – це перважно мешканці західних і північних регіонів України, а та��ож люди в поодиноких містах та селах в центральній частині України… Святу Варвару вважають покровителькою гірників усього світу та жінок. До неї звертаються у молитвах про одужання тяжкохворих. Саме тому в Україні День святої Варвари  святкують лише жінки». Цього дня дівчата готують вареники з маком чи сиром. З-поміж них обов'язково має бути «пірхуни» — вареники, начинені борошном. Звареними варениками частували хлопців, уважно стежачи, кому саме попаде «пірхун». Невдаху, який витягає такого вареника, довгий час так і дражнили — «пірхун».  Також, у День святої Варвари дівчата ворожать на долю. У цей день вони йдуть в сад, ламають гілку вишні та ставлять її у воду. Якщо на Різдво гілочка зацвіте, то це віщує шлюб цього року. Якщо ж ні — сидіти в дівках.

       Святкування цього свята у стінах Українського культурного центру вже стало доброю традицією. Цей рік не став винятком: 3, 4, 5 грудня ми будемо святкувати День святої Варвари (Барбари). Отож шукайте фотозвіт наступного тижня у фотоальбомі до цієї теми.

    P.S.Пропоную обєднати традиції святкування Дня святої Варвари  наших країн, з метою урізноманітнити узвичаєні дійства. Чим більше веселощів, тим святковіше, чи не так? Усіх зі святом: Днем святої Варвари. 


Leave a Comment

You must be a registered user.