Як ми відсвяткували «Festive Ukrainian Fair»

By Лариса Тарасюк

Як ми відсвяткували «Festive Ukrainian Fair»

Культурне життя української громади Лівану вирує, і її заходи набувають щораз більшої популярності і розмаху. Останнє свято, "Festive Ukraninian Fair", яке відбулося 12 грудня у приміщенні Міністерства туризму Лівану, не стало винятком. У рамках фестивалю українська громада разом з Українським Культурним Центром організували передноворічний ярмарок, де можна було придбати сувеніри від кращих майстринь і дитяче свято "День Святого Миколая".

В Україні здавна шанують Миколая Чудотворця, добре відомого як захисника і покровителя дітей. Тому знаковим є те, що перше у Лівані свято Святого Миколая пройшло під благодійним гаслом "Від серця до серця" і зароблені кошти українці Лівану передадуть вихованцям Дружківського дитячого будинку-інтернату в Донецькій області.

Організатори свята зробили все для того, щоб гості і учасники змогли зануритись у справжню зимову казку, долучитись до давніх народних традицій і звичаїв, відчути колорит зимових свят, скуштувати справжніх українських страв і, зрештою, переконатися, що дива таки трапляються. На святі кожна деталь створювала свій неповторний настрій і атмосферу: прапори України та Лівану; зимові декорації; ялинка, прикрашена жовто-блакитними і червоними іграшками, що поєднали кольори нашої рідної країни та новорічних свят; благодійний стенд з детальною інформацією про Дружківський дитбудинок; дитячі малюнки і картини; дивовижні візерунки на обличчях дітей (фейспейнтінг); смачні кутя і "миколайчики", приготовлені за традиційними рецептами української кухні; вишиванки та українська музика. Цікавим є те, що свято планувалося віртуально. Групи у соціальних мережах стали своєрідним мозковим центром підготовки і генерації ідей. Через соцмережі розподіляли обов’язки, вчили колядки і щедрівки, шукали найсмачніший рецепт "миколайчиків", обирали подарунки для маленьких гостей і т.д. Така віртуальна координація процесу виявилася напрочуд ефективною і дала можливість українкам з усього Лівану долучитися до організації свята.

Гарно прикрашена зала міністерства туризму, що ледве вмістила учасників і гостей з усіх куточків країни кедрів, сяяла вогнями дитячих посмішок та блиском щасливих оченят, які з нетерпінням чекали святкового дійства.

За традицією, свято почалося гімнами України та Лівану. Потім ведучі розповідали про улюблені зимові свята українців, проводили веселі конкурси та ігри, розіграли призи благодійної лотереї. Гості співали пісні, розказували вірші, танцювали, щедрували і колядували. Тепло вітали присутні виступ гурту «Зірка», учасники якого своїми яскравими танцювальними композиціями просто запалили глядачів. Дзвінко лунали зі сцени колядка "Добрий вечір тобі, пане господарю" і "Щедрик" у виконанні активістів української громади. Треба зазначити, що під час свята діти із задоволенням розважалися: вони співали пісні, брали участь у конкурсах, читали вірші. Але, звичайно, з особливим нетерпінням чекали приходу самого Святого Миколая, який приносить подарунки слухняним і чемним дітям. Тому поява Миколая на сцені з величезним мішком викликала у наймолодших гостей найбільше захоплення. Яке ж свято без солодощів і подарунків? Зі щасливими очима та радісними посмішками отримували хлопчики і дівчатка "миколайчиків" і подарунки від Святого Миколая.

Фінальним акордом свята стала майже годинна програма від Українського Культурного Центру. На сцені по черзі з’являлися вихованці центру: юні вокалісти і танцюристи. Глядачів захопила елегантність і витонченість, з якою виконувалися всі танцювальні композиції. Особливим сюрпризом від УКЦ став виступ веселих клоунів й акробатів з Mini Stars Circus. Бурю оплесків отримала юна дресирувальниця та її маленькі чотироногі артисти. Концерт пройшов у теплій атмосфері.

На святі можна було відчути колорит українських звичаїв та традицій, наповнених добром і гостинністю. Сподіваємося, що наше перше свято Святого Миколая запам’ятаєталося всім діткам та батькам, як свято милосердя, свято доброти і любові до ближнього. Спасибі всім, хто допомогав у його організації і проведенні.


Leave a Comment

You must be a registered user.