Vyshyvanka's Day in Lebanon

By Українці Лівану

Vyshyvanka's Day in Lebanon


Цьогоріч Свято вишиванки підтримали у 50 країнах світу, серед яких і Ліван. Так, у минулу неділю, 22 травня, у приміщенні Посольства України українська громада відсвяткувала Всесвітній день вишиванки.  

Цього дня Посольство світилося від яскравих вишиванок, різнокольорових віночків і щирих посмішок.  Відкрив захід Тимчасовий повірений у справах України в Лівані Віталій Боровко, який привітав усіх присутніх з десятим святкуванням дня вишиванки і розповів історію виникнення свята. З самого початку ведуча, чарівна і життєрадісна Маргарита Юрченко, змогла створити одночасно піднесену і доброзичливу атмосферу. Гості слухали розповідь жінок з Тріполі про особливості вишивки у різних регіонах України. Під акомпанемент на гітарі першого секретаря Посольства Олександра Кучерявого, Юлія Гнатюк-Мрад і Олена Концовська-Себлані заспівали "Рідна мати моя" і "Два кольори". Їхнє виконання не залишило байдужим нікого - підспівували їм усі. Не стояли осторонь і юні учасники, які також продемонстрували свої творчі таланти. Гімнастка Таня Ітані підкорила присутніх своєю гнучкістю та артистичністю. Іван Аззі, Стефанія Аль Лагут, Маліка Сейф Ель Дін, Каріна Далдемян, Марі-Терез Мрад, Юліана Жарамані, Софія і Каролін Ель-Курді потішили присутніх віршами про вишиванку. Потім почалася розважальна частина свята - весела і рухлива. Вікторія Захаб взяла ініціативу на себе і повела присутніх у танок.  Усі, і дорослі, і діти, залюбки танцювали "Подоляночку", "Грушечку", "Зайчика" і "Кривий танець".

Тим часом, наші майстрині проводили майстер-класи в українському стилі. Жодне свято української громади не обходиться без дивовижних візерунків на обличчях дітей (фейспейнтінг), які створює Інна Волошина. Цього разу Інна порадувала малечу патріотичним боді-артом. Разом з Оксаною Каббарою хлопчики і дівчатка вишивали атласними стрічками міні-вишиванки з фетру. Анастасія Курді вчила діток плести браслети із стрічок, а Ірина Москаленко-Хаддад - шити з пяльцями. Під керівництвом Наталії Курді наймолодші учасники свята зробили українського рушника в техніці аплікації. Майстер-класи захопили не тільки дітей, але і їхніх батьків. Деякі ліванські тата з щирим ентузіазмом вишивали хрестиком фетрові моделі і клеїли аплікацію.

Наостанку, гостей чекав святковий стіл.  Українські страви, які приготували наші жінки, стали смачним доповненням.

Під час свята активісти з Тріполі (північний Ліван) передали чергову партію гуманітарної допомоги для АТО. Група "Українці Лівану" також долучилася до збору допомоги українській армії, який почався на Великодньому святі 2 травня і закінчився на Дні вишиванки. Зібрані гроші, солодощі, листи і малюнки Посольство України відправить через волонтерів нашим захисникам на Сході України.

Так пройшов День вишиванки в Лівані, що продовжив добру традицію і, безперечно, став однією з незабутніх сторінок в житті українців Лівану. День вишиванки з ліванським акцентом став справжнім українським святом з піснями, танцями, веснянками, майстер-класами, стравами української кухні і гарним настроєм. Саме такі заходи об`єднують нас, українців, і допомагають нашим дітям вшановувати самобутні традиції і багату культурну спадщини рідного народу.

Українська громада щиро вдячна Посольству України в Лівані і всім його працівникам за допомогу і підтримку у проведенні свята.



Leave a Comment

You must be a registered user.